Wandelen is populairder dan ooit, massaal omarmd tijdens de corona-periode, omdat het voor veel mensen de enige mogelijkheid tot gezond bewegen was. De langzame vorm van verplaatsen biedt optimaal de tijd om schitterende landschappen te ontdekken. Bijvoorbeeld in Engeland…
Van de 16 National Trails die Engeland rijk is zijn er zeven extra interessant voor Nederlanders, omdat ze door de nabijheid van een vliegveld of haven goed bereikbaar zijn: Pennine Way, de South West Coast Path, North Down’s Way, Hadrian’s Wall Path, Norfolk Coast Path, Cleveland Way en Cotswold Way. Stuk voor stuk prachtige routes, ieder met zijn eigen kenmerken en high-lights. Wij tonen er alvast een paar om in de stemming te komen…
South West Coast Path
Met zo’n 1.013 km is ‘de SWCP’ het langste wandelpad in Engeland. Wil je hem helemaal lopen, trek er dan zo’n 6 tot 8 weken voor uit, al kan het een stuk sneller: de Brit Kristian Morgan liep de gehele trail in slechts 10 dagen, 14 uur en 44 minuten. Qua afstand is het zo’s 4x de Mount Everest oplopen, maar gelukkig een heel stuk minder stijl en hoog. Een gedeelte van het traject -tussen Orcombe Point in Exmouth en Old Harry Rocks bij Swanage- is de UNESCO Werelderfgoed ‘Jurassic Coast’. Dit wordt zo genoemd vanwege de vele fossielen die er worden gevonden. En rust onderweg is gegarandeerd: 74% van het pad loopt door nationale parken of door een zogeheten Area of Natural beauty (AONB).
Hadrian’s Wall Path
In 2022 is het 1900 jaar geleden dat de Romeinse keizer Hadrianus de opdracht gaf tot de bouw van ‘zijn’ muur, nu een UNESCO Werelderfgoedloactie. Niet de hele muur is van steen, in het westen zijn gedeelten van turf gemaakt. Maar het blijft meter voor meter een fascinerend bouwwerk. Naast een toekomstige toeristentrekker brachten de Romeinen de Britten ook andere goede dingen waaronder warme baden, wegenbouw en…. de hamburger. In een oud Romeins kookboek (Apicius) is namelijk een recept gevonden voor wat we vandaag de dag een hamburger noemen. Mocht je deze wandeling gaan maken en onderweg trek krijgen in zo’n vleesschijf: de enige plek langs de muur waar er één kunt bestellen is de tearoom in het Birdoswald Roman Fort in Cumbria.
De Pennine Way
Dit is de eerste National Trail die gerealiseerd werd in Engeland en opende in 1965. Langs dit wandelpad vind je de hoogste waterval (Hardraw Force, 30 meter) van Engeland, de hoogste pub van Engeland (de prachtige Tan Hill Inn op 528 meter boven zeeniveau), de hoogste weg (de 8 km lange Great Dun Fell op een hoogte van 848 meter in de Pennines bergen) en twee historische gebouwen (Top Withens en Ponden Hall), die als inspiratiebron dienden voor Emily’s Brontë’s Wuthering Heights, één van de belangrijkste boeken in de Britse literatuur, en later van Kate Bush’ gelijknamige hitsingle. Halsbrekende toeren zoals op bijgaande foto zijn overigens niet noodzakelijk om genoemde pub te bereiken…
Check voor een compleet overzicht van de mooist wandelroutes in Engeland www.nationaltrail.co.uk/nl_NL/
Slimmer actief
Hét horloge wat je om wilt hebben tijdens avontuurlijke wandelingen en lange trektochten: een nieuwe fēnix 6 Solar van Garmin.
Deze alleskunners hebben namelijk een extra lange batterijlevensduur door het gebruik van zonne-energie: in de smartwatch modus en bij voldoende blootstelling aan de zon tot wel 16 dagen! Dit alles dankzij Power Glass, een nieuwe technologie van Garmin die een semitransparante laag fotovoltaïsche zonnecellen integreert op de beschermde zijde van de horlogelens. Dit glas is een robuust Corning Gorilla -glas, dat een DX behandeling heeft ondergaan hetgeen de krasbestendigheid, het vermijden van vingerafdrukken en anti reflecterende eigenschappen verhoogt. Het voordeel is dat de reeks fotovoltaïsche zonnecellen zo goed wordt beschermd doordat het tussen het glas en het scherm is bevestigd. Bovendien bevindt zich geen lucht tussen de diverse elementen, waardoor ongewenste extra reflecties worden voorkomen en zo de weergave onder alle weersomstandigheden optimaal is.
Check je complete lichaam
Daarbij is het natuurlijk een sportershorloge bij uitstek: je kunt nauwkeurig monitoren hoe je lichaam energie verbruikt door je hartslag, stress, slaap en zuurstofsaturatie (Pulse Ox2) bij te houden. Zo krijg je een optimaal inzicht in je gezondheidsgegevens. Je ontvangt hartslaggegevens inclusief waarschuwingen als je hartslag te hoog of te laag blijft terwijl je in rust bent. De smartwatch meet hoe hard je hart werkt tijdens activiteiten zoals wandelen of hardlopen, maar ook tijdens het zwemmen en zelfs ónder water. Met de Sleeptracking-functie krijg je een uitgebreide analyse van je slaap. Deze slaapdetectie geeft een realistisch beeld en houdt rekening met factoren als beweging, hartslag, ademhalingsfrequentie. Door je slaap eenvoudig te documenteren kun je bovendien trends op langere termijn te ontdekken. Met behulp van deze slaapcoaching krijg je 24/7 inzicht in lifestyle- en activiteitgegevens, hetgeen de soms complexe relatie tussen wat je doet overdag en hoe je slaapt verduidelijkt. Deze slimme coach begeleid je en geeft kleine aanpassingen aan die een groot verschil kunnen maken. De sleeptracking kan daardoor ook worden gebruikt als basis voor het maken van slimmere trainingsschema’s. Het fijne bij Garmin is dat al dit soort ingenieuze techniek toegankelijk is gemaakt via eenvoudige menustructuren waarin je intuïtief je weg vindt.
Enorm handig
Dat het horloge naast coach en gezondheidstool ook gewoon superhandig is spreekt bijna voor zich: smartphone meldingen vanaf de pols houden je altijd verbonden, want je ontvangt discrete tril-waarschuwingen voor meldingen en andere waarschuwingen. Meerdere wereldwijde satellietnavigatiesystemen (GPS, GLONASS en Galileo) helpen je bij het bijhouden van je avonturen en zorgen ervoor dat je vanuit de meest afgelegen gebieden moeiteloos de weg naar huis vindt. En met Garmin Pay kun je altijd en overal contactloos betalen met je horloge zodat je je portemonnee voortaan thuis kunt laten. Last but not least is dit ook nog eens een heel mooi horloge, dat zowel casual als zakelijk erg goed oogt.
De prijzen variëren van € 750 voor de fēnix 6 en iets kleinere 6S tot € 1100 voor de exclusieve fēnix 6 Pro Solar met titanium band. Check voor je complete en zeer lange lijst specs: www.garmin.nl