In deze serie artikelen neem ik je mee op het avontuur dat ik ben aangegaan om dit jaar een eigen horlogemerk te starten. In die vorige aflevering kon je lezen over het concept achter mijn horloge, de VPC Type 37HW, en hoe topontwerper Max Resnick dit tot een ontwerp heeft gemaakt. In deze editie deel ik meer over de technische ontwikkeling die volgt op de esthetische ontwerpfase.
Text: Thomas van Straaten
Ontwerper Max Resnick houdt bij het tekenen van een horloge natuurlijk rekening met de beoogde technische specificaties. Zo zal hij vanzelfsprekend geen horloge van 5mm hoog ontwerpen, als we weten dat er een 4,5mm dik uurwerk in gehuisd moet worden. Hij ontwerpt het horloge rondom het beoogde kaliber en houdt ook al enigszins rekening met bijvoorbeeld de gewenste waterdichtheid.
Van uiterlijk ontwerp naar technisch ontwerp
Toch focust hij in de eerste fase vooral op het uiterlijk van het horloge. Hoe zou het horloge er in de perfecte wereld uit moeten zien? Je kunt het resultaat vergelijken met een concept car op een autobeurs. De beoogde esthetiek wordt getoond, maar hij voldoet nog niet aan alle veiligheids-, comfort- en milieu eisen.
Ik ben daarom met de tekeningen van Max en mijn technische wensenlijst naar een Zwitserse partij gestapt die de technische ontwikkeling voor haar rekening neemt. Om te kwalificeren voor de Swiss Made designatie moet deze ontwikkeling in Zwitserland plaatsvinden. Deze partij zal me ook ondersteunen bij het vinden van de juiste fabrikanten voor alle onderdelen. Uiteindelijk verzorgen zij ook de assemblage, controle en op termijn ook de servicing van de horloges.
Technische eigenschappen
Mijn VPC Type 37HW moet een klassieke handopwinder worden, gecombineerd met de veiligheid van een schroefkroon. Dit is best een uitdaging, want wind je de veer maximaal op, dan kun je niet meer verder draaien om de kroon dicht te schroeven. Automaten hebben een koppeling die ervoor zorgt dat je de kroon altijd kunt blijven draaien. Handopwinders hebben deze koppeling niet, zodat je kunt voelen wanneer je de veer volledig hebt opgedraaid.
Gelukkig ben ik niet de eerste die deze eigenschappen combineert. De Panerai Radiomir is het bekendste voorbeeld van een handopwinder met een schroefkroon. Net als Panerai gebruiken wij een mechanisme dat de kroon ontkoppelt van het opwindmechanisme wanneer je hem indrukt. Zo voel je eerst dat de veer volledig is opgewonden en kun je daarna toch de kroon nog tegen de kast schroeven. We gebruiken hiervoor een top grade Sellita SW216-1 kaliber, wat we ook tot chronometer specificatie afregelen en laten certificeren.
Deze kroon is onderdeel van een aantal eigenschappen die een waterdichtheid van tenminste 100 meter moeten garanderen. Dit brengt weer eigen uitdagingen met zich mee. Het doel is namelijk om het horloge onder de 10mm dikte te houden. Dat is dus aanzienlijk slanker dan vergelijkbare horloges als de Rolex Explorer en Omega Aqua Terra. Waterdichtheid wordt echter grotendeels bepaald door de stijfheid van de materialen. Het kastdeksel bijvoorbeeld, kan onder zeer hoge druk vervormen en daarmee de waterdichtheid doorbreken. Of het glaasje kan barsten, met hetzelfde resultaat. Het is daarom een kwestie van precies de juiste balans. De stalen kastdeksel en het saffierglas moeten exact dik genoeg zijn om de vereiste 10 bar aan te kunnen, maar niet dikker. Anders verliezen we het opvallend slanke profiel van het horloge.
Technische ontwikkeling
Op dit moment wordt het esthetische ontwerp in lijn gebracht met een eindeloze lijst aan wensen en eisen zoals die hierboven. Er worden technische tekeningen gemaakt die straks door de verschillende fabrikanten gebruikt zullen worden voor de productie. Zoals je begrijpt luistert dit nogal nauw. De onderdelen van verschillende leveranciers moeten straks samenkomen in perfecte harmonie. Er hoeft maar één foutje in één van de talloze processen te sluipen en het horloge zal niet voldoen. Scherpte is dus vereist. Continu!
Tijdens deze fase identificeren we ook de gewenste productiepartners. Wie is de meest geschikte kandidaat om onze gefreesde wijzerplaat te fabriceren? Wie kan de band produceren op het vereiste kwaliteitsniveau? Dit is een uitdagend traject omdat de Zwitserse horlogewereld vrij gesloten en discreet is. Als Hollandse buitenstaander met een piepklein nieuw merkje geniet ik niet bepaald de hoogste prioriteit. Enige diplomatieke behendigheid én hulp van insiders is dus absoluut cruciaal.
3D renders en prints
Het is je wellicht opgevallen dat de afbeeldingen van het horloge aanzienlijk gedetailleerder zijn dan in het eerste artikel over dit project (in GW #85). Ontwerper Max Resnick heeft een serie 3D renders gemaakt, zodat ik mijn volgers alvast een wat natuurgetrouwer beeld kan geven van het horloge. Maar we gebruiken de 3D modellen niet alleen voor de promotie.
We hebben de kast namelijk ook 3D geprint in kunststof en zelfs staal. Zo konden we de pasvorm van het horloge grondig testen. Het doel was om klassieke proporties toch een stevige ‘wrist presence’ te geven. Om dit te bereiken zijn we uiteindelijk op een diameter van 37,5mm uitgekomen, gecombineerd met een relatief wat langere lengte van 45mm. Deze combinatie geeft het horloge een bijna neutrale pasvorm. Hij zit echt precies tussen een Rolex Explorer 36mm en 39mm in qua gevoel op de pols.
We hebben meerdere 3D prints gemaakt, gedragen en gebruikt als input om het ontwerp verder te verfijnen. De uiteindelijke kast is hierdoor ook vrij extreem gebogen. Hij volgt daarmee de ronding van de pols voor een hele comfortabele en stabiele pasvorm. De meeste horloges rusten op het kastdeksel als je ze plat op tafel legt. Onze Type 37HW staat op zijn pootjes door deze extreme kromming.
Een geheel eigen lettertype
Als knipoog naar de rijke historie van het polshorloge wilde ik de oude wijzerplaat-typografie nieuw leven inblazen. Veel merken gebruiken tegenwoordig lettertype Arial op de wijzerplaat. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de tekst op de wijzerplaat van de nieuwe Tudor Black Bay 54. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar ik wilde de charme van vintage horloges vangen. En lettertypes zijn daarin van grote waarde.
Ontwerper Samuel Baker is voor mij aan de slag gegaan. Hij heeft talloze oude Omega’s, Rolexen, Pateks en andere horloges bestudeerd om de eigenaardigheden van deze klassieke lettertypen te ontwaren. Vervolgens heeft hij een volledig nieuw lettertype gemaakt, exclusief voor VPC!
Dit lettertype bevat alle typische eigenschappen die je op horloges uit de jaren 1940 t/m 1970 ziet. De A en 4 met afgeplat dak, de gehaakte 7, de opengevouwen S en natuurlijk de scherpe, puntige schreefjes op alle karakters. Dit unieke lettertype prijkt trots op de wijzerplaat van mijn horloge. Zowel de merknaam als de ‘Swiss Made’ signatuur zijn erin uitgevoerd. Ook de specificaties op het kastdeksel zijn in dit lettertype gegraveerd.
Details, details, details
Het klinkt misschien extreem om een geheel nieuw lettertype te ontwikkelen voor een horloge. Voor mij vormt dit echter het bestaansrecht van mijn merk, VPC. Want alleen door verder te gaan dan bestaande merken kan ik een niche creëren voor mijn horloge. En deze extreme focus op de details is ook nodig om de ontwikkeling en productie tot een goed eind te brengen. ‘Zwitserse precisie’ is zeker geen loze term wanneer je een nieuw horloge probeert te ontwikkelen. Volgende keer zullen we zien of het ook gelukt is om de juiste fabrikanten te vinden om dit droombeeld echt tot leven te wekken…
Je kunt de ontwikkeling real-time volgen op Instagram: @vpc_watches