Wie vandaag de dag een Lancia wil kopen kan daarvoor uitsluitend in Italië terecht. Tenzij je natuurlijk voor een leuke occasion gaat, zoals deze zwoel gelijnde Flaminia Sport Zagato uit 1959.
Tekst: Gerben Bijpost Fotografie: Tim Scott 2022 Courtesy of RM Sotheby’s
De Lancia Flaminia dankt zijn naam aan de Via Flamini, de hobbelige weg die je al in de Romeinse tijd vanuit Rome over de Apennijnen naar de Adriatische kust bracht. Hij ligt er nog steeds, is maar is deels ingehaald door de moderne tijd en heeft plaats moeten maken voor strak asfalt.
Net zoals het Lancia is vergaan, dat in de jaren vijftig en zestig nog een toonaangevend automerk was dat excelleerde door zijn vormgeving en verfijnde techniek, maar zijn internationale aanwezigheid heeft zien inkrimpen tot Italiaans grondgebied (al ligt een -volledig elektrische– comeback in 2026 in het verschiet).
Weelderig
Deze verleidelijke Flamina Sport Zagato werd onthuld tijdens de autoshow van Turijn in 1957. Hij had dezelfde verkorte wielbasis als zustermodel Touring GT, maar de jeugdige Ercole Spada, hoofdontwerper bij Zagato, de studio die verantwoordelijk was voor het ontwerp, koos voor weelderige vloeiende lijnen in contrast met het gestroomlijnde coupéprofiel dat kenmerkend was voor veel sportwagens uit die tijd.
Opvallend waren ook de double bubble-daklijn (ooit bedacht om gehelmde hoofden voldoende ruimte te bieden), deuren voorzien van uitklapbare handgrepen en de lage, functionele luchthapper op de motorkap. Sportieve kenmerken die indrukwekkende prestaties deden vermoeden en wat dat betreft stelde de Flaminia Sport Zagato niet teleur (al dacht een toekomstige eigenaar daar anders over).
In totaal werden tussen 1959 en 1967 slechts 526 exemplaren van de Flaminia Sport -en later Super Sport- gebouwd. Een zeldzaam karretje dus. Maar het wordt nog beter. De vroegste exemplaren hadden namelijk bedekte, deels verzonden koplampen. Die werden in Italië al snel verboden, zodat er slechts 99 van deze auto’s werden gemaakt.
Vrijwel al deze 99 auto’s waren voorzien van een 2,5 liter motor met enkele Solex carburateur, goed voor 119 pk. Maar slechts vijf auto’s dáárvan werden door Lancia op speciaal verzoek uitgerust met een sterkere 150 pk triple Weber motor. En daarvan is dit er ééntje.
Competitief
Om je een idee te geven hoe competitief de auto was: de beroemde Franse F1 fotojournalist Bernard Cahier testte in 1961 een Lancia 3C 2,5-liter Flaminia Sport Zagato en stelde vast dat de acceleratietijden bijna gelijk waren aan die van een Aston Martin DB4 en een Ferrari 250 GT, waarbij hij bovendien verklaarde dat “de uitstekende wegligging van de Lancia, plus het geweldige koppel onderin, het deze auto’s wel heel veel moeite zou kosten om hem bij te houden”.
Dit vroege exemplaar, voorzien van perspex zij- en achterruiten en competitiestoelen, alsmede die speciale competitiemotor, werd begin 1960 voor het eerst geregistreerd in Varese. Wat in de loop der decennia volgde was een reis langs diverse eigenaren in Europa, om uiteindelijk te belanden in het Verenigd Koninkrijk.
Opgevoerd
Om nog meer plezier van de wagen te hebben besloot de eigenaar aldaar het potentieel van de wagen eens lekker op te voeren, waarbij hij natuurlijk uitsluitend originele Flaminia-onderdelen gebruikte. Zo kocht hij een complete 2,8-liter Flaminia Supersport motor, met de grotere 40 mm carburateurs en een Supersport versnellingsbak.
Nadat hij hier een tijdje van had genoten, liet hij de motor verder verbeteren tot een vermogen van 180 pk en werden, met het oog op lange-afstandsrally’s, een extra brandstoftank van 15 liter en twee elektrische brandstofpompen gemonteerd. In deze configuratie werd de auto gebruikt voor rally’s over de hele wereld, van Chili en Argentinië tot Schotland, Frankrijk, Zwitserland en natuurlijk geboorteland Italië. Wellicht zelfs tijdens een rally die zijn eigen naam draagt, de kleinschalige Via Flaminia Corse.
Aan die reis is nu, voorlopig, een einde gekomen: hij staat te koop. Dankzij de vele aanpassingen nog beter dan nieuw. Maar gelukkig wel inclusief de complete en originele 2,5-liter 3C competitiemotor en bijbehorende versnellingsbak. Er zijn immers altijd mensen die originaliteit nóg belangrijker vindt dan een lekkere dosis extra snelheid.
Voor bijzondere auto’s als deze en talloze andere: check de veilingsite van Sotheby’s.