Over het functioneren van het huidige Formule 1-team van Ferrari valt van alles te zeggen. Maar dat het Italiaanse merk in de loop der jaren een stevige stempel op de sport heeft gedrukt, mag duidelijk zijn. Deze hyperzeldzame Ferrari 625 F1 is daarvan een uitstekend voorbeeld. Al was het maar omdat dit type Ferrari het merk zijn eerste wereldtitel ooit opleverde.
Tekst: Jeroen Jansen Beeld: Kevin Van Campenhout, Courtesy of RM Sotheby’s
1952 is een uitzonderlijk jaar voor de Formule 1. Alfa Romeo heeft niet genoeg lires op de bankrekening staan om een nieuwe auto te bouwen en moet afzien van deelname. En ook het team van BRM trekt zich terug van deelname. Daardoor blijft Ferrari als enige serieuze F1-deelnemer over. Om alsnog voor wat concurrentie te zorgen, besluiten raceorganisatoren hun Formule 1-races te downgraden naar Formule 2, een klasse die zich op dat moment laat bedienen door viercilinder motoren.
Ferrari zet de 500 aan de start, met de Italiaanse coureur Alberto Ascari achter het stuur. Een gouden combinatie, want op één race na wint Ascari in zijn Ferrari 500 dat seizoen iedere wedstrijd die hij rijdt. Sterker nog, Ascari wint in 1952 zeven opeenvolgende races. Een record dat maar liefst 61 jaar standhoudt tot Red Bull-rijder Sebastian Vettel het in 2013 verpulvert door negen races achter elkaar op zijn naam te zetten. En Ascari? Die wordt in 1952 wereldkampioen. Het jaar daarop wint hij ook.
Duitse dominantie
Terug naar de Ferrari 500 F2. Ferrari bouwt zes auto’s voor de eigen renstal en nog eens vijf auto’s voor private raceteams. Als in 1954 het F2-regelement wordt losgelaten en weer wordt geracet onder F1-voorwaarden, besluit Ferrari een nieuwe motor in de 500 F2 te lepelen en de auto om te dopen tot 625 F1. Niet alleen de eigen wagens, ook de private auto’s keren terug naar de fabriek voor deze harttransplantatie die de auto niet alleen toegang geeft tot de F1, maar ook krachtiger maakt.
Helaas voor Ferrari blijkt de nieuwe krachtbron in de auto niet genoeg om de concurrentie aan te kunnen. Mercedes-Benz doet voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer mee en blijkt oppermachtig. Zeker als halverwege het seizoen de nu legendarische coureur Juan Manuel Fangio overstapt van Maserati naar Mercedes. De Argentijnse rijder zet zeven van de negen races op naam. De eerder zo sterk rijdende Ascari weet nog één pole position te pakken, maar winnen is er niet bij.
Knalrode worst
De auto met chassis 0540 –hierbij afgebeeld– is één van de vijf private auto’s die Ferrari bouwt. De auto wordt nieuw gekocht door de Belgische importeur en renstal-eigenaar Jacques Swaters, en verschijnt zeventien keer aan de start van een GP. De auto gaat van de ene beroemde eigenaar naar de andere, van coureur Alfonso de Portago tot Ferrari-verzamelaar Pierre Bardinon, om uiteindelijk ruim twee decennia residentie te vinden bij een verzamelaar in het Duitse Keulen.
Unieke Ferrari 625 F1
Als de Ferrari ter veiling wordt aangeboden, ondergaat de knalrode worstvormige eenzitter een secure inspectie door Ferrari Classiche. Pas dan blijkt echt hoe uniek deze 625 F1 werkelijk is. De auto is matching numbers, wat wil zeggen dat hij zijn originele motor, chassis en versnellingsbak nog draagt, verkeert in perfecte originele staat en draagt zijn levenservaring met trots. Tot aan een met de hand op het glaasje geschilderd rode toerengebied aan toe. Een tijdcapsule met startnummers.