Met een beetje verbeelding zou elk kunstwerk tot leven kunnen komen. Digitaliseer je ze, dan érvaar je de werken. Precies wat de bedenkers van Atelier des Lumières by Culturespaces in gedachten hadden. In Parijs -waar het concept het licht zag- trok het digitale immersive kunstcentrum ruim 3 miljoen bezoekers.
Late 19e eeuwse Weense kunst
Op 22 april streek het waanzinnige digitale spektakel neer in onze hoofdstad. De Zuiveringshal van de voormalige Westergasfabriek werd omgetoverd tot Fabrique des Lumières. Tot het eind van het jaar worden middels digitale exposities de werken van Gustav Klimt, Friedensreich Hundertwasser en andere belangrijke Weense kunstenaars digitaal tot leven gewekt: “De expositie neemt de bezoeker mee op een reis door honderd jaar Weense schilderkunst en werpt een originele blik op het werk van Klimt en zijn opvolgers aan de hand van een presentatie van de portretten, landschappen, naaktportretten, kleuren en de vergulding die aan het einde van de negentiende eeuw en in de daaropvolgende eeuw een revolutie in de Weense schilderkunst teweegbrachten.”
Ode aan Nederland
Maar niet enkel schilderwerken spelen een indrukwekkende rol bij Fabrique des Lumières. De befaamde fotograaf dan wel visueel antropoloog Jimmy Nelson, bekend om het vastleggen van oorspronkelijke culturen, heeft ter gelegenheid van zijn nieuwste boek ‘Between the Sea and the Sky’ een tijdelijke expositie ingericht. Deze ode aan Nederland is een tocht langs de overgebleven traditionele culturen van ons land, in beeld gebracht door middel van intieme portretten en iconische landschappen, afgewisseld met projecties van Nelson’s werk bij inheemse volkeren.
Gustav Klimt -Goud en Kleurrijk is te zien t/m 31 december 2022. De expositie van Jimmy Nelson – The Last Sentinels: Heroes from near and far– is tijdelijk t/m 13 november te zien. In het aangrenzende Studio Lab zijn nog twee hedendaagse creaties te zien: Journey – een experimentele reis die het ontstaan van fotonen als thema heeft en Memories -over het geheugen ons wezen bepaalt en vorm geeft aan de contouren van onze identiteit.