Wie het eenmaal heeft gedaan weet het: weinig werkt zo ontspannend als een spannende duik naar die verrassende wereld onder de waterspiegel. Maar dan wel in gezelschap van een betrouwbare onderwatercomputer, zoals de Garmin Descent Mk2…
Tekst: Jules Bijpost Fotografie: Garmin
De laatste tijd gaat het steeds vaker over ruimtereizen. En dan vooral de soort die recent toegankelijk is geworden voor het grote publiek: commerciele ruimtevluchten, waarbij je gedurende enkele minuten kunt ervaren hoe het is om gewichtloos rond te zweven… Allemaal leuk en aardig, maar dat ‘grote publiek’ is in werkelijkheid natuurlijk slechts een heel klein publiek, als je kijkt naar het prijskaartje dat zo’n zweefervaring met zich meebrengt. Gelukkig is er een alternatief dat qua ervaring verbazingwekkend dicht in de buurt komt en financieel een stuk behapbaarder is. Duiken.
Voor velen is duiken echter iets engs. Je begeeft je immers meters diep onder water, bent omgeven door enge beesten, je krijgt druk op je oren, je moet kunnen klaren, je lucht kan opraken en als je niet oppast krijg je als ongewenste souvenir ook nog eens decompressieziekte.
Onterechte angsten, want als je snapt hoe het werkt -en zo moeilijk is dat echt niet- is het helemaal niet meer eng en gaat er een geheel nieuwe wereld voor je open. Eentje waar je gewichtloos in rond kunt zweven, genietend van al het moois om je heen. Van minuscuul kleine, kleurrijke wezens tot de grootste creaties op aarde. Zodra je comfortabel bent in hun wereld en de angst heeft plaatsgemaakt voor vertrouwen, waan je je op een heel andere planeet. En dat allemaal zonder dat je daarvoor tientallen miljoenen euro’s hoeft op te hoesten.
Begrip betekent ontspanning
Zaak is om je allereerst een beetje comfortabel te gaan voelen in deze nieuwe omgeving. Vergelijk het daarom eens met autorijden. Als je zonder enige kennis in zo’n apparaat stapt en bedenkt dat je met 200km/u tegen een boom aan kan rijden, uit de bocht kan vliegen, iemand kunt aanrijden, zonder brandstof kan komen te staan of frontaal kunt botsen tegen alle andere auto’s op de weg, klinkt dat ook op z’n zachtst gezegd best spannend.
Totdat je een aantal rijlessen gevolgd hebt en weet hoe het werkt. Dat je weet dat je een snelheidsmeter op je dashboard hebt, evenals een brandstofmeter, dat je zelf kunt remmen op momenten dat het nodig is en dat er regels zijn die ervoor zorgen dat iedereen zich op een veilige manier gedraagt. Dan valt het ineens allemaal best mee en is zo’n auto eigenlijk een verdomd handig en zelfs leuk apparaat. Hetzelfde principe geldt voor duiken. Hoe minder je ervan snapt, hoe spannender het allemaal klinkt.
Concreet. Waar begin je?
Simpel gezegd: met een duikles. Of beter gezegd: een duikbrevet halen. Vrijwel overal op de wereld zijn er plekken waar je kunt leren duiken. Dit kan zelfs al in Nederland in een zwembad, maar het is waarschijnlijk leuker om dit in een mooie omgeving in het buitenland te doen. Dan weet je meteen waar je het voor doet.
Vaak wordt er bij zo’n eerste keer gekozen voor een introductieduik. En hoewel dit een prima manier is om eens te ervaren hoe het is om onderwater te kunnen ademen en rondzwemmen, is dit niet per se de manier waarmee je over een eventuele angstdrempel heen komt. Beter is het om dan te kiezen voor een echte cursus, waarmee je een brevet haalt. Het kost dan iets meer tijd en en vergt iets meer moeite, maar je snapt vervolgens wel precies hoe alles werkt en bent zelfs in staat om helemaal zelfstandig (met een buddy) te duiken.
Als je dan eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je je gaan verdiepen (ook letterlijk) in allerlei verschillende skills. Denk aan het duiken bij een wrak, het ontdekken van grotten, diepzeeduiken, het onderwaterleven leren kennen, ’s nachts duiken, reddingsduiken… en ga zo maar door.
De juiste gear
Wanneer je rondzweeft op een aantal meter diepte, met een reuzenmanta boven je hoofd ter grootte van twee kingsize bedden, wil je natuurlijk blind op je uitrusting kunnen vertrouwen. Maar waar bestaat zo’n duikuitrusting nou eigenlijk uit? Eigenlijk zijn er vier belangrijke onderdelen, die je niet mag/kan missen.
- De eerste spreekt voor zich, dat is de tank die gevuld is met de lucht die je onderwater inademt. Hier zit aan het begin van je duik lucht in die wel 200x meer is samengeperst dan normaal. Ook wel 200 bar. Dat wil zeggen dat je er een ballon mee zou kunnen vullen die 200x groter is dan de inhoud van je tank. Je kunt je voorstellen dat hier ontzettend veel druk op staat, dus dat je die lucht niet zomaar zou kunnen inademen, rechtstreeks vanuit je tank. Daar komt het tweede onderdeel in actie.
- De ademautomaat, of regulator. Dit is het apparaatje dat je bovenop je tank schroeft, die vervolgens de luchtdruk reguleert en voor alle slangen de goede hoeveelheid lucht doorvoert. Voor de slang die naar je mond gaat (en de reserve), zorgt hij dat er evenveel druk in zit als in je omgeving, dus net als de lucht die je normaal gewend bent in te ademen. De slang die meet hoeveel druk er nog in de tank zit (in feite dus je lucht-voorraad meter), krijgt een open verbinding met de tank zodat de luchtdruk gelijk is en je dus precies kunt zien hoeveel bar er nog in je tank zit. Voor de laatste slang, die aan je vest vast zit zorgt hij voor een middelhoge druk (5-10 bar).
- Die middelhoge druk wordt gebruikt om je vest te voorzien van lucht. Dat is namelijk het derde essentiele onderdeel van een duikuitrusting: een trimvest. Dit ziet eruit als een soort bodywarmer met longen en hiermee zorg je in feite dat je gewichtloos bent op de diepte waarop je je op dat moment begeeft. Voor elke diepte, heb je een andere hoeveelheid lucht nodig om te compenseren voor je eigen gewicht. Kort door de bocht komt het hier ongeveer op neer: hoe dieper je gewichtloos wil zijn, hoe meer lucht er in je vest moet zitten. Dat klinkt tegenstrijdig, maar doordat elke meter dat je naar beneden zwemt de lucht iets meer wordt samengeperst, krijgt het minder drijfvermogen en moet je de longen dus aanvullen met een knopje op die vierde slang.
- Als laatste is er de duikcomputer, of duikhorloge. Dit apparaatje zorgt er eigenlijk voor dat jij onbezorgd kunt genieten van je tijd onderwater en het vertelt je precies de regels waar je je aan moet houden om alles veilig te kunnen doen. Zo houdt hij precies in de gaten hoe diep je zit, hoeveel minuten je nog op die diepte kunt blijven, hoe veel tijd je nodig hebt om weer omhoog te komen, op welke dieptes je even pauze moet houden en sommige zelfs hoe veel lucht er nog in je tank zit. Daarnaast is het ook meteen een logboek en kun je onder andere precies zien wanneer en hoe lang je hebt gedoken, hoe warm het water was, hoe diep je bent geweest, hoe lang je moet wachten voordat je weer een nieuwe duik kunt doen of wanneer je weer mag vliegen.
En hoewel die eerste drie onderdelen bij elke duik worden uitgegeven door de instantie waar je mee op pad gaat, zul je niet snel een duikcomputer bij je uitrusting krijgen. Vaak wordt er gewoon gezegd dat je je duikgids of -instructeur en zijn aanwijzingen moet volgen. Mocht je nou liever niet je leven geheel in handen leggen van iemand die je waarschijnlijk nauwelijks kent, dan is het een goed idee om zelf zo’n klokje te regelen. Als je geluk hebt kun je die nog extra huren naast je reguliere uitrusting, maar eigenlijk is het veel fijner om er zelf een bij je te hebben. Zo weet je te allen tijde precies hoe het ervoor staat en houd je zelf de controle in handen. En dan hebben we het nog niet eens over het voordeel dat je op je volgende feestje ook nog kan bewijzen dat je écht naar 38 meter diepte bent gedoken, midden in de nacht…
Bucket list
- Dit is een van de meest afgelegen en ongerepte eilandgroepen op onze planeet. Het ligt zo’n 1000 kilometer ten oosten van de Filipijnen en je vindt er zo’n beetje alle dieren waar een duikershart sneller van gaat kloppen. Vooral een liveaboard (langer verblijf in een ‘drijvend hotel’) is aan te raden, om ook de meest afgelegen duikplekken te kunnen bezoeken.
- Cenotes, Mexico. Dit zijn gigantische sinkholes met bizar helder water, prachtige lichtinval en ongekend abstracte onderwaterlandschappen. Zodra je één keer ‘Cenotes diving’ hebt gegoogeld, ben je verkocht.
- Iets minder exclusief, maar zeker niet minder mooi. Het is niet voor niets een van de meest populaire duikbestemmingen ter wereld met veel kleur, goed zicht en heel veel verschillende dieren als haaien, schildpadden en dolfijnen.
- Maar ook als je ‘gewoon’ een keer op vakantie bent in een land aan de Middellandse zee is het zeker de moeite waard om eens te gaan duiken. Ook in Europa hebben we genoeg plekken met prachtige onderwaterlandschappen, grote scholen met vissen, interessante wrakken en heel helder water!
Voor om je pols
Op zoek naar een volwaardige duikcomputer waar je óók in het dagelijks leven veel aan hebt, kun je niet om de Garmin Descent Mk2-serie heen. Die is er in diverse uitvoeringen: als reguliere Mk2 (52 mm), de iets kleinere Mk2S (43mm) en met de toevoeging ‘i’ erachter, om aan te geven dat hij kan worden gekoppeld aan een transmitter waarmee je de tankdruk kunt monitoren.
Ongeacht welke variant je kiest, de Descent Mk2 zit boordevol innovatieve duiktechnologie, voorgeladen activiteitenprofielen en talloze wellnessfuncties. Het is daarmee een horloge met een ongelooflijke veelzijdigheid voor zowel onder als boven water, voorzien van een saffierglas display dat in zonlicht goed afleesbaar is en verwisselbare polsbanden in siliconen, leer, metaal en nylon. En vergis je niet, zijn duikvaardigheden zijn indrukwekkend: met ondersteuning voor meerdere duikmodi zoals duiken met één of meerdere gastanks (inclusief nitrox, trimix, en 100% O2), gauge, apnea, apnea hunt en closed-circuit rebreather.
De Mk2 markeert de in- en uitgangspunten aan de wateroppervlakte met behulp van multi-GNSS satellietondersteuning en bevat een 3-assig onderwater kompas. Duikers kunnen diepte, duiktijd, temperatuur, NDL/TTS, stijg-/daalsnelheid, gasmengsel, PO2, N2 lading, decompressie/veiligheidsstop informatie, tijd van de dag en meer, direct op de pols bekijken.
Ook later nog, want je bewaart en bekijkt de duikgegevens van maximaal 200 duiken op het horloge of in de bijbehorende Garmin Dive app, die automatisch een gedetailleerde analyse van elke duikactiviteit geeft, inclusief maximale diepte, bodemtijd en een kaart met in- en uitgangspunten aan de oppervlakte. Met de functie ‘Verkennen’ in deze app kun je ook alvast een volgende trip plannen door populaire duiklocaties te bekijken, die door andere gebruikers zijn beoordeeld. Je ontvangt daarbij nuttige informatie zoals weersomstandigheden en duiklogboeken van die specifieke locatie.
Maar zoals gezegd, ook wanneer je niet gaat duiken is de Descent Mk2 ideaal om 24/7 te dragen als een mooie smartwatch met gezondheidsmonitoring en activity tracking gedurende de dag, ingebouwde sport-apps en, in combinatie met je smartphone, meldingen voor inkomende oproepen, sms’jes en agendameldingen direct op de pols. Of maak gebruik van Garmin Pay voor contactloze betalingen en muziekopslag, zodat je ook zonder je smartphone op pad kunt. Desgewenst tot wel 7 dagen op 1 acculading in de smartwatch-modus of tot 30 uur in duikmodus. Kost vanaf € 1099 Check voor alle varianten en specs: www.garmin.com