Ateliers DeMonaco is een zustermerk van Alpina en Frederique Constant, gevestigd onder hetzelfde dak in Genève. Maar waar de laatste twee merken zich vooral specialiseren in betaalbare luxehorloges, opereert Ateliers deMonaco op dat niveau in de haute horlogerie, waar de prijs van minder belang is…
Waar technische virtuositeit, hoogwaardige afwerking en ingewikkelde ambachten een hoofdrol vertolken. En waar je zelfs unieke stukken op bestelling kunt laten maken. Een gesprek met Pim Koeslag, de Nederlandse CEO van het merk, over het verrassende Stradivari-horloge…
Gebrek aan originaliteit en creativiteit kan DeMonaco nooit worden verweten. Ieder horloge is een prettige verrassing. Dus waarom een samenwerking aangegaan met een externe designer?
Pim Koeslag: Het was ook zeker niet gepland om een externe designer te zoeken. Want gebrek aan creativiteit hebben we inderdaad niet. Maar ik kwam Luca Stradivari bij toeval tegen. We waren beiden uitgenodigd door Prince Albert voor een cocktail in de tuin van het Paleis.
Toen we aan de praat raakten en ik vol passie vertelde over mijn vak liet Luca weten dat hij graag een aantal horloges wilde bestellen voor zijn klanten. Hij gaf bovendien aan dat hij dan ook graag mee wou werken aan de creatie ervan. En dat leek mij wel een leuk idee.
Luca Stradivari is een directe afstammeling van de beroemde vioolbouwer. Je zou dus zeggen: muziek zit in zijn bloed. Toch is ‘zijn’ horloge geen minute repeater, maar een flyback chronograaf geworden. Bewuste keuze?
Luca Stradivari schenkt dit horloge aan zijn klanten na het afronden van een interieurdesignproject, als blijk van dank voor het vertrouwen. Het gaat daarbij vaak over appartementen en andere objecten in Monaco met een waarde van tientallen miljoenen.
Maar als het horloge een minute repeater was geworden, dan zouden het wel erg dure cadeautjes zijn…
Uw dagelijks werk is horloges. Dat van Luca Stradivari varieert van luxe jachten tot meubels, interieurs en complete gebouwen ontwerpen. Hoe moeilijk was het om hem uw wereld van micro-design en -techniek in te trekken?
Dit was inderdaad niet heel makkelijk. Op het computerscherm lijkt een onderdeel nog best groot, maar als het dan naar een schaal van 1 op 1 wordt gebracht, blijkt vaak pas dan het te klein is of onmogelijk om te produceren.
Ziet u het als een meerwaarde wanneer iemand van buiten de horlogewereld zich bezighoudt met horlogedesign en zijn er andere designers waar u graag eens mee zou samenwerken?
Het is zeker een meerwaarde, omdat er dan designelementen ontstaan waar horlogedesigners nooit aan gedacht zouden hebben. Mijn grootste wens was om ooit met Gerald Genta samen te werken. Hij is de grootste horlogedesigner aller tijden en heeft bijvoorbeeld de Nautilus van Patek Philippe en de Royal Oak van Audemars Piquet ontworpen. Die wens is gedeeltelijk uitgekomen. Ik heb hem meerdere keren ontmoet in Monaco, waar hij woonde, en een samenwerking was inmiddels gestart. Maar voordat het project echt vorm kreeg is hij helaas overleden….
Ateliers DeMonaco opereert als een klein, high end, zelfstandig merk. Zijn dat creatief gezien de leukste horlogemerken om bij te werken?
Dat vind ik wel, ja! We zijn vijf jaar geleden natuurlijk wel overgenomen door het Japanse Citizen Group, maar ik krijg gelukkig alle vrijheid om het merk en de modellen te ontwikkelen.
Wanneer u in twee zinnen moet uitleggen wat Ateliers DeMonaco echt onderscheidt van álle andere horlogemerken, wat zou u antwoorden?
Ateliers deMonaco onderscheidt zich vooral door zijn persoonlijke touch. Klanten kunnen in overleg een horloge laten maken dat 100% bespoke is. We gaan dan samen met de klant rond de tafel zitten en bespreken het project vanaf het begin van het research en development process tot de oplevering. Alles wordt persoonlijk begeleid. Deze personalisatie kan een simpele gravure zijn, maar het komt ook wel eens voor dat zelfs het uurwerk speciaal voor een klant ontwikkeld wordt.
Zie ook: ateliers-demonaco.com