Bij de aankondiging van een nieuwe McLaren is er sowieso nooit een tekort aan paardenkrachten. Maar in geval van een nieuw vlaggenschip is onze aandacht nog net even wat scherper. Zeker als deze nieuwe hypercar 1.275 pk op de achterwielen zet.
Tekst: Jorrit Niels
De McLaren W1 zet de stamboom voort van de exotische F1 en P1. Wat begin jaren negentig begon met eerstgenoemde, toen McLaren zijn decennialange kennis en ervaring met het bouwen van raceauto’s toepaste op de creatie van zijn allereerste productiemodel, de F1.
Destijds was het de snelste productieauto ter wereld. Hoewel er meer dan dertig jaar zijn verstreken sinds het debuut van de F1, blijven de 1-seriemodellen van het Britse merk het toppunt van prestaties.
De W1 werd onthuld op de 50e verjaardag van McLaren’s allereerste Formule 1-overwinning. Een hypercar die is gebouwd rond McLaren’s geheel nieuwe ‘Aerocell’. De motor van de W1, die de MHP-8 wordt genoemd, bestaat uit een 4.0-liter V8 die is uitgerust met een dubbele turbo en wordt aangevuld met een elektromotor die samen goed zijn voor 1.275 pk.
Meer cijfers? Die monsterlijke kracht brengt de W1 in 2,7 seconden naar de 100 km/u en er is 5,8 seconden nodig om de 200 km/u aan te tikken. De elektronische begrenzing grijpt pas in bij 350 km/u.
De W1 is niet alleen de krachtigste McLaren tot nu toe, hij vertegenwoordigt ook de auto met de meest geavanceerde aerodynamische opstelling tot nu toe. Met de gloednieuwe, speciaal gebouwde McLaren Active Long Tail, die tot 30 centimeter naar achteren steekt en die samenwerkt met andere aerodynamische details, welke zijn gemodelleerd naar de huidige F1-auto van het merk. Het resultaat is een downforce tot wel 1.000 kilo (350 kilo voor, 650 kilo achter).
Dat de W1 de volgende evolutionaire stap is in McLarens hypercar-lijn is dus een understatement. Voeg daarbij een stel vleugeldeuren en de look is compleet. Als de instap-W1 niet genoeg voor je is, McLarens Special Operations afdeling kan de W1 tot in het kleinste detail personaliseren. Deze op maat gemaakte elementen hebben een hoge prijs, maar dit zal waarschijnlijk geen probleem zijn als je als een zevencijferige hypercar overweegt. De McLaren W1 is beperkt tot slechts 399 exemplaren wereldwijd.