De wetenschap is duidelijk: gedeelde ervaringen zijn waardevoller dan puur materialisme. Gentlemen’s Watch reed daarom 527 kilometer van Boedapest naar Praag om het uit te testen. In een Rolls-Royce Phantom, dat dan weer wel.
Tekst Jorrit Niels Fotografie Rolls-Royce Motorcars, Four Seasons
Die ‘wetenschap’ is overigens niet zomaar een onderzoek van een regionale universiteit op zoek naar wat faam. Dit feitje komt rechtstreeks van Dr. Thomas Gilovich, professor Psychologie aan de prestigieuze Amerikaanse Cornell University, die al meer dan twee decennia de link tussen geld en geluk onderzoekt.
De onderzoeken en bevindingen van Gilovich en collega’s bevestigden nogmaals de Easterlin-paradox. Deze toont aan dat geld gelukkig maakt, maar slechts tot op zekere hoogte. Neem een onderzoek waarin mensen werd gevraagd zelf hun geluk te rapporteren met materiële én ervaringsgerichte aankopen. Eerder was hun geluk met die aankopen ongeveer hetzelfde. Maar na verloop van tijd nam de tevredenheid van mensen met ‘spullen’ af, terwijl de tevredenheid van mensen met de gekochte ‘ervaringen’, toenam.
Ironisch genoeg werkt het feit dat een materieel ding altijd aanwezig is het geluksgevoel tegen. Je past je namelijk aan de aanwezigheid ervan aan, het verdwijnt naar de achtergrond en wordt onderdeel van een nieuw normaal. Terwijl het geluk van materiële aankopen na verloop van tijd dus afneemt, worden gekochte ervaringen een ingesleten onderdeel van je identiteit. En dus van je intrinsieke geluksgevoel. Aldus Gilovich.
Glas-In-Lood
Een betere praktijktest konden we ons niet wensen, toen Rolls-Royce in samenwerking met het luxueuze Four Seasons ons uitnodigde een trip van Boedapest naar Praag te ervaren. Dat was precies op het moment dat reizen langzaamaan weer wat normaler werd. En hoewel er steeds meer mogelijk is, heeft Covid ons één ding geleerd: wees altijd klaar om ‘anders’ te reizen. In plaats van naar de andere kant van de wereld te vliegen met het risico te stranden als de grenzen sluiten, kun je ook de auto pakken. Dus na Slow Food en Slow Fashion is er nu ook Slow Travel. Dat hoeft niet per se in een camper, want de Four Seasons-hotels bieden een comfortabel alternatief: Scenic Routes. Neem een trip van Lissabon naar Madrid, van Parijs tot aan de Cap Ferrat of dus van Boedapest naar Praag.
In Boedapest is het Four Seasons Gresham Palace waarschijnlijk het beste adres in de stad. Gelegen aan de Donau; tegenover de beroemde Kettingbrug. Het uitzicht is indrukwekkend in een stad die wemelt van architecturale monumenten.
Het Gresham Palace is een apart gebouw. Het is een jugendstil-juweel dat dateert uit 1907. Vernoemd naar Sir Thomas Gresham, oprichter van de Royal Exchange in Londen en was ooit thuisbasis van de Gresham Life Assurance Company.
Iets verderop, in de Joodse Buurt, kan je de luxe afwisselen met Szimpla’s, ofwel ‘verwoeste bars’. In verlaten pakhuizen of in W.O. II gebombardeerde huizen vind je nu bars met indrukwekkende binnentuinen die nogal Berlijns aandoen.
Luxer kan ook met een cocktail in Muse, de nieuwe cocktailbar in Gresham Palace. Je reist hier terug in de tijd naar de gouden eeuw van Boedapest. De barman, Ádám Rédli, liet de Artesian in Londen achter, keerde terug naar huis en creëerde het cocktailmenu. Het eten wordt geserveerd op Herend porselein en gecreëerd door chef Árpád Győrffy in de geest van de Aziatisch-Hongaarse fusion keuken. Van donderdag tot en met zaterdag treden muzikanten en dansers op en creëren ze een nieuwe gouden eeuw-sfeer onder het oogverblindende glas-in-lood van de Hongaarse Miksa Róth (1865-1944).
Bauhaus
Met een lichte spijt van die laatste cocktail vertrekken we de volgende ochtend met een smaragdgroene Phantom richting Praag. Uiteraard met alles dat je van Rolls-Royce verwacht. Zoals paraplu’s verstopt in de deuren, een champagnekoeler ingebouwd in de rugleuning of een dak met een sterrenhemel.
Op de 527 kilometer lange weg naar Praag moet je zeker een stop maken in het Tsjechische Brno. De op één na grootste stad van Tsjechië is een must voor Bauhaus-liefhebbers. Met name Villa Tugendhat van Mies van der Rohe, uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het gebouw heeft een aantal prachtige designelementen, zoals de grote onyx muur die de woonkamer en de bibliotheek scheidt, en de halfronde eetkamer met houten lambrisering. Daarnaast is het voorzien van toentertijd technologische hoogstandjes. Zoals het met één druk op de knop plaatsen van 5×3 meter glasramen in de vloer, een airconditioningsysteem en een thuisbioscoop. Brno telt honderden andere modernistische gebouwen uit het interbellum; zoals Josef Kranz’s Era Café uit 1927.
De laatste uren van de reis naar Praag kun je de snelweg D1 nemen, maar vermijdt ‘m en maak een omweg over landwegen. Op welke ondergrond dan ook glijdt de Rolls-Royce geruisloos door het landschap. Aan het stuur van de Phantom worden obstakels volledig geabsorbeerd.
Dit is het resultaat van elektronisch gestuurde schok- en ophangingstechnologie; toepasselijk genaamd ‘Magic Carpet Ride’. Het bewijs: toen we halverwege wisselden met onze medepassagier en achterin gingen loungen in een businessclass-waardige half liggende positie, merkten we precies niets van de Tsjechische infrastructuur die soms wat te wensen overlaat.
Hipster
Eenmaal aangekomen verruilen we ‘onze’ Rolls Royce Phantom nog even voor de Ghost, die met zijn iets beperktere afmetingen handig dienstdoet als verkenner in de Tsjechische hoofdstad. Ingecheckt zien we dat de Four Seasons Praag een ongeëvenaard uitzicht heeft op de Karelsbrug. Net geparkeerd en klaar voor het diner verplaatsen we ons naar het MIRU-dakterras. Midden in de oude stad, met een dromerig panorama van de Moldau, de Karelsbrug en de Praagse Burcht rondom. Het hotel zelf is een verzameling gebouwen uit de neorenaissance, neoklassieke en barokke stijlen. Het uitzicht vat meer dan 1.000 jaar geschiedenis samen. Eén die ook is te zien vanaf de houten boot van het hotel zelf, inclusief goed geïnformeerde kapitein. Maar geef vooral de voorkeur aan een wandeling. Over de Karelsbrug, langs het Franz Kafka-museum voor een pretentieuze intellectuele boost, via de Opera richting de wijk Holesovice. Daar vind je Vnitroblock, een mix van hipster concept stores, foodtrucks, koffiebars en kunstgaleries.
Het is de perfecte pauze voordat je je weer overgeeft aan de overdadige weelde van de Phantom. Niets is perfect, maar de Phantom komt er zeker heel dichtbij. Je zit namelijk niet zomaar in deze auto, je gaat erin op. Als ervaring is hoe het interieur aanvoelt, wat het met je doet, bijna net zo belangrijk als de rit zelf. En niet te vergeten natuurlijk hoe hij eruitziet wanneer hij zich door het verkeer manoeuvreert. Want terwijl we de Phantom volgden tijdens een beknopte rit in de Ghost door downtown Praag, begrepen we pas écht wat een unieke machine die Rolls-Royce Phantom werkelijk is…