Rank, sierlijk, ingetogen en elegant. Bij het zien van een Cizeta-Moroder V16T kun je dat soort lieflijke termen direct uit je vocabulaire schrappen. Nee, bruut, robuust, stoer en lomp zijn eerder typeringen die je te binnen schieten. En hyperzeldzaam, ook dat. Want van deze bijzondere baksteen met opmerkelijk verhaal werd slechts een handvol exemplaren gebouwd.
Tekst: Jeroen Jansen Beeld: Patrick Ernzen, Courtesy of RM Sotheby’s
Terwijl Lamborghini onder eigendom van Chrysler broedde op een opvolger van de iconische Countach, werkte een aanzienlijk deel van Lamborghini’s voormalig personeel achter gesloten deuren aan een eigen project. Aan een auto die je -voornamelijk qua design- net zo veel opvolger van de Countach kunt noemen als Lamborghini’s eigen Diablo. En da’s precies de intentie waarmee Claudio Zampolli en Giorgio Moroder hun Cizeta-Moroder V16T wilden bouwen.
Ook Zampolli werkte ooit bij Lamborghini, maar hij gaf zijn baan bij de luxe autofabrikant op, verhuisde naar Los Angeles en startte daar een onderhoudsgarage voor Italiaanse supercars. Dat gaat ‘m voor de wind en hij kan goed leven van zijn onderneming, maar hij wil meer. Hij droomt ervan om zijn eigen initialen op een eigen supercar te plakken. ‘CZ’, of, in beter Italiaans ‘Chi Zeta’. Halverwege jaren tachtig besluit hij dat het er toch echt van moet komen. Het zaadje voor de V16T is geplant.
Samenwerking tussen legendes
Zampolli vond een partner -en vooral een investeerder- in zijn klant Giorgio Moroder. De man is een levende muzieklegende en maakte soundtracks voor onder andere Flashdance en Scarface. Daarnaast gaf hij de wereld Donna Summers ‘I Feel Love’. Maar Moroder is ook liefhebber van snel Italiaans speelgoed en Zampolli verzorgt het onderhoud aan zijn Lamborghini Countach. Het muziekicoon voelt wel iets voor het plan, verbindt zijn naam aan het project en steekt er centen in.
Een andere legende wordt ingeschakeld voor het design van de eerste Cizeta-Moroder: Marcello Gandini. De kenners weten het al: deze man is verantwoordelijk voor het uiterlijk van de Lamborghini Miura, Lancia Stratos, DeTomaso Pantera en, daar is hij weer, de Countach. Lamborghini vroeg ‘m ook om de Diablo te schetsen, maar Gandini’s prototypes haalden de eindstreep niet. Dus besloot Gandini die schetsen in te zetten voor de V16T van Cizeta-Moroder. En dat pakte goed uit.
De Lambo-lijnen zijn onmiskenbaar zichtbaar. Het hoge, kolossale achterwerk dat spits toeloopt naar de platgeslagen, strakke neus. De manier waarop de flank wegloopt naar de zijspiegels. De brede heupen met luchtinlaten bovenop. Maar Gandini gaf de V16T ook extraatjes, in het kader van more is more. Zo kunnen de liefhebbers van klapkoplampen hun lol op. De bizarre supercar heeft er namelijk niet twee, maar vier. Jazeker, bij een druk op de knop klappen er maar liefst vier lichtbronnen omhoog.
Bestel een nieuwe
Dat more is more-concept trok Zampolli ook door in de motorruimte. Hij besloot niet te gaan voor een achtcilinder, maar -zoals de naam al een beetje doet vermoeden- een 6.0-liter V16. Het machtige blok werd niet in de lengte van de auto geplaatst, maar dwars, of transversaal. Dat verklaart meteen de ‘T’ in de type-aanduiding. En daar heb je ook de reden waarom de koets van de auto zo bi-zar breed is. Het machtige blok met zo’n 550 pk katapulteerde de gigant tot ruim boven de 300 km/u.
Op papier een groot succes. Maar nog voor het eerste exemplaar was gebouwd, doemden de eerste financiële problemen al op. Tot overmaat van ramp trok Moroder zich terug als investeerder. Toch besloot Claudio Zampolli zijn droom door te zetten. Uiteindelijk bouwde hij tussen 1991 en 1995 niet meer dan een dozijn exemplaren, waarvan drie voor de sultan van Brunei. Ná ‘95 schijnt Cizeta nog eens twee exemplaren te hebben gebouwd, waarvan eentje een cabrio zou zijn geweest.
Onder die geproduceerde exemplaren vind je ook het spierwitte prototype met knalrood interieur op deze pagina’s. Die bewuste auto -met slechts een paar honderd kilometer op de teller- wordt binnenkort geveild en kan dus van jou zijn. Maar mocht je liever een nieuwe bestellen, neem dan eens een kijkje op de officiële website van Cizeta. Die bestaat nog steeds. Onder het kopje ‘Order’ staat dat er voor acht ton eentje voor je wordt gebouwd. Maar als je mailt, zul je helaas geen antwoord meer krijgen van Zampolli. Cizeta’s geestelijk vader stierf in juli van dit jaar op 82-jarige leeftijd.