Gedragen, gebruikte, tweedehands, pre-owned of pre-loved horloges … Hoe je ze ook noemt, ze zijn populairder dan ooit. Je vindt ze online of bij gespecialiseerde winkels. Zoals op chrono24 of in de Amsterdamse Pre Owned & Vintage Boutique van Schaap & Citroen. Dennis Martens, commercieel directeur, vertelt wat je moet weten voor je je portemonnee trekt…
Pre-owned of vintage?
“Een horloge noemen we ‘vintage’ als dit een bouwjaar heeft van voor 1990. Waar wij echter de grootste vraag naar zien zijn tweedehands horloges van een wat jonger bouwjaar (na 1990). Die noemen we pre-owned.”
Hoe komt het dat de pre-owned markt momenteel zo in de lift zit?
“Een goede pre-owned collectie creëert vraag vanuit een nieuwe doelgroep. Horloges worden nu toegankelijker door hun aantrekkelijkere prijs, waarbij dezelfde garanties gelden. Vaak is het verschil tussen een nieuw en een pre-owned horloge zelfs nauwelijks te zien. Ook speelt het besef dat een goed onderhouden horloge nog altijd van prima kwaliteit kan zijn en bovendien een verhaal met zich meedraagt een belangrijke rol.”
GROENE WIJZERPLATEN
Prijzen in jullie pre-owned aanbod variëren van € 1.250 tot € 130.000. Wat zijn de populairste prijssegmenten?
“Daar valt niet echt een lijn in te ontdekken. Voor ons heeft de ene prijscategorie dan ook geen prioriteit boven de andere. Bovendien krijgen we vaak verzoeken voor een specifiek model, dat we dan zoeken we in ons internationale netwerk van toeleveranciers. Ook bij dit soort opdrachten lopen de bedragen erg uiteen.”
Binnen de automarkt is bekend dat sommige kleuren als tweedehands moeilijk te verkopen zijn. Hoe kijk je aan tegen de trend van horloges met groene wijzerplaten en lunettes?
“In de horlogerie heeft alles te maken met vraag en aanbod. Bij wijzerplaten met bijzondere kleuren, zoals groen en soms ook blauw, ligt de productie vaak lager, dus zijn over het algemeen minder exemplaren beschikbaar. Hierdoor zal de prijs niet alleen nu, maar ook in de toekomst relatief hoog blijven.”
Bestaat er zoiets als moeilijke en makkelijke kleuren in de pre-owned-markt?
“Moeilijk of makkelijk bestaat niet. Maar bij de historische stukken (vintage) zijn verkleuringen en onderscheidende kleuren zeker van invloed op de waarde. Kleine verkleurde accenten van de uur aanduiding, wijzers of soms de wijzerplaat kenmerken een bepaalde generatie of productieperiode. Dit kan er zelfs voor zorgen dat wanneer een merk een foutje in de productie heeft gehad, tientallen jaren geleden, en de wijzerplaat onbedoeld verkleurd is, dit kan zorgen voor een behoorlijke prijsstijging. De imperfectie is dusdanig onderscheidend dat het juist een extra onderdeel is van de geschiedenis. En daarom ook een tikkeltje charmanter dan een ogenschijnlijk ‘perfectere’ uitvoering.”
PRE-OWNED GARANTIE
Waar moet je vooral op letten wanneer je een tweedehands horloge koopt?
“Het belangrijkste: when something seems too good to be true, it usually is too good to be true. Ons advies zou zijn om het aan te schaffen bij een verkooppunt waar garanties worden gegeven, zodat wanneer er wat mee mocht blijken te zijn dit ook binnen afzienbare tijd opgelost kan worden. Eigenlijk geldt dit voor zowel nieuwe als pre-owned horloges. Maar hoe zeer het ook voor de hand ligt, het wordt nog steeds regelmatig vergeten.”
Geven jullie garantie op pre-owned horloges en verschilt deze met die op een nieuw horloge?
“Wij geven een jaar garantie op pre-owned horloges. Deze biedt dezelfde voorwaarden als bij nieuwe horloges. De lengte van een garantie bij nieuwe horloges varieert echter per merk, dus die kan langer zijn.”
Hoe belangrijk is het om een horloge te laten onderhouden?
“Een horloge is een van de weinige dingen die we bijna iedere dag continu en intensief bij ons dragen. Het moet daarom om de vijf tot acht jaar voorzien worden van onderhoud. Laat dit altijd doen door een geautoriseerde dealer.”
HISTORISCHE MODELLEN
Is van de pre-owned horloges die jullie verkopen bekend wat de onderhoudshistorie daarvan is?
“De onderhoudshistorie is niet altijd voorhanden, maar dit is ook niet essentieel. Belangrijkste is de staat waarin het verkeert. Soms ontvangen we een horloge dat slechts een paar maanden eerder een service heeft ondergaan, maar dat men kort erna heeft laten vallen. Dit betekent dat het alsnog in orde gemaakt moet worden. Aan de andere kant ontvangen wij ook wel eens horloges die drie of vier jaar geleden een service hebben gehad, maar in perfecte staat zijn. Kortom, een controle door de juiste experts is essentieel.”
Wat gebeurt er precies met een pre-owned horloge dat jullie inkopen vóór het in de verkoop gaat?
“Het horloge komt bij ons binnen op de inkoopafdeling, waar het wordt ingeschreven in onze administratie. De inkoopafdeling controleert of het horloge en bijgeleverde doos en papieren origineel en authentiek zijn en of het horloge eerder op een rechtmatige wijze is verkregen. Vervolgens gaat het naar de horlogemakersafdeling, waar de werking van het uurwerk wordt gecontroleerd. Deze afdeling bekijkt ook de kwaliteit van de kast, band en sluiting en bepaalt of deze eventueel gepolijst of gematteerd moeten worden. Bij sommige historische modellen wordt er bewust voor gekozen om niet te polijsten of matteren, omdat dit vaak de wens is van verzamelaars. Maar mocht het alsnog moeten gebeuren, dan doen we dit kosteloos. Indien het horloge een lederen of rubberen band heeft die niet meer representatief genoeg is, dan wordt die vervangen. Zodra het horloge de algehele kwaliteitscontrole heeft doorstaan en eventuele service is uitgevoerd komt het bij de productfotograaf, waarna het met een omschrijving online wordt geplaatst. Het horloge zelf ligt vervolgens op zijn nieuwe eigenaar te wachten in onze Pre Owned & Vintage Boutique in het Conservatorium Hotel.”
Welk pre-owned horloge moet ik vandaag kopen dat over tien jaar nog minimaal hetzelfde waard zal zijn?
“Vanwege de enorme vraag naar en waardestijging van Rolex (met name sportmodellen) en Patek Philippe (met name Nautilus en Aquanaut) heeft men soms het idee dat dit voor ieder merk geldt. Maar dat is (nog) niet het geval. Dan ligt het dus voor de hand om als eerste deze merken met genoemde modellen te noemen. En waarschijnlijk biedt dit de grootste kans op waardevastheid of een eventuele stijging. Maar ik zou vooral ook eens kijken naar de klassiekers van andere merken, zoals de Speedmaster en Seamaster van Omega, Royal Oak van Audemars Piguet, de Tank van Cartier, Reverso van Jaeger leCoultre, Luminor van Panerai en de IWC Portugieser. Belangrijkste is echter om waardestijging niet leidend te laten zijn, en vooral je gevoel te laten spreken. Van welk horloge maakt jouw hart een sprongetje? Dat is vaak niet te voorspellen. Het horloge moet je om zien en voelen. Vandaar dat wij het zo belangrijk vinden om naast online ook nog altijd de mogelijkheid te bieden om dit gevoel te kunnen ervaren in onze boutique.”
Check: www.preowned.schaapcitroen.nl
FACTS
Chrono24 is de grootste online-marktplaats gespecialiseerd in (gedragen) horloges. In 2019 bedroeg de vraag naar nieuwe horloges via dit platform 35%, naar gebruikte 65%.
De populairste merken wereldwijd op chrono24 waren in 2019: 1 Rolex, 2 Omega, 3 Breitling.
De populairste wijzerplaatkleuren op chrono24 waren in 2019: 48% zwart, 14% blauwe, 12 % zilver, 10 % wit en 16 % overig.
Populairste kastmaten op chrono24 in 2019: 40 mm (28%), 42 mm (11%), 41 mm (9%). De categorie overig (kleiner dan 36 mm of groter dan 42 mm) werd met 32 % echter het meest gezocht. www.chrono24.nl